CONEIX EL SISTEMA EDUCATIU
De què m'informe?
En aquesta pàgina podràs trobar informació sobre els diferents itineraris educatius i opcions que ens ofereix el Sistema Educatiu.
Primer has d'obtindre una idea general de totes les opcions que existeixen i a continuació has d'aprofundir tot el que pugues en les teues opcions preferides. Et recomane investigar a fons sobre 3 o 4 opcions.
Per ajudar-te en la teua recerca, pots descarregar-te la fitxa que trobaràs al final d'aquesta secció i anar anotant la informació recollida.
Tria les teues opcions preferides i investiga sobre elles anotant:
Els estudis que t'interessen
Pla d'estudis
Ocupacions que pots exercir
Formes d'accés, dificultat...etc.
El Sistema Educatiu
En aquesta infografia apareixen totes les opcions formatives del SE i les seues vies d'accés per a que conegues tots els itineraris acadèmics que tens al teu abast. Si punxes a l'enllaç tindràs l'esquema del nostre SE interactiu, amb moltíssima informació de cada itinerari i les seues vies d'accés.
Com pots comprovar, la Llei Orgànica d'Educació vigent (LOMLOE) establix una organització del sistema educatiu que afavoreix la connexió entre les diferents ensenyances oficials, amb la finalitat d'incrementar les oportunitats de titulació de tot l'alumnat.
D'EP A L'ESO: PLA DE TRANSICIÓ
Viajant a l'ESO
ESO
L'etapa d'Educació Secundària Obligatòria constitueix, junt amb l'Educació Primària i el Cicle Formatiu de Grau Bàsic l'anomenada: EDUCACIÓ BÀSICA.
S'organitza en 4 cursos i està formada per matèries i àmbits (en els 3 primers cursos), el quart curs presenta un caràcter orientador.
La seua finalitat és aconseguir que l'alumnat adquirisca els elements bàsics de la cultura, consolidar hàbits d'estudi i treball i hàbits de vida saludables, preparar-los per a estudis posteriors i la seua inserció laboral.
L'ESO és de caràcter obligatòri i gratuït. Es cursa entre els 12 i 16 anys, i es pot romandre en aquesta etapa fins als 18 anys (complits en l'any que finalitze el curs).
LES MATÈRIES COMUNS DELS 3 PRIMERS CURSOS SÓN LES SEGÜENTS:
Biologia i Geologia (1r i 3r)
Educació Física
Educació Plàstica, Visual i Audiovisual (2n i 3r)
Física i Química (2n i 3r)
Geografia i Història,
Llengua Castellana i Literatura
Valencià: Llengua i Literatura
Llengua Extrangera
Matemàtiques
Música (en 1r i 2n)
Tecnologia i Digitalització (en 1r i 3r).
Educació en Valors Cívics i Ètics (en algun curs de l'etapa).
EN CADASCÚ DELS 3 CURSOS TOT L'ALUMNAT HA DE CURSAR LES MATÈRIES COMUNS SEGÜENTS:
Educació Física
Geografía i Història
Valencià: Llengua i Literatura
Llengua Castellana i Literatura
Matemàtiques
Llengua estrangera
Ademés de les hores lectives setmanals de les matèries indicades anteriorment, els centres educatius disposen d'un temps lectiu específic per al desenvolupament de PROJECTES INTERDISCIPLINARIS i la TUTORIA.
Així mateix, l'alumnat ha de cursar una MATÈRIA OPTATIVA en cadascun dels 3 cursos. L'oferta de les matèries optatives per part del centre s'ha d'ajustar al catàleg següent:
Segona Llengua Estrangera, Tallers de Reforç i Tallers d'Aprofundiment (en cadascun dels 3 cursos).
Competència Comunicativa Oral en Llengua Estrangera, Laboratori d'Arts Escèniques, Laboratori de Creació Audiovisual i Taller de Relacions Digitals Responsables (en 1r curs).
Emprenedoria Social i Sostenible (en 2n curs).
Programació, Intel·ligència Artificial i Robòtica (en 2n i 3r curs).
Creativitat Musical, Cultura Clàssica, Programació, Intel·ligència Artificial i Robòtica II i Taller d'Economia (en 3r curs).
Els centres educatius poden establir ÀMBITS DE CONEIXEMENT agrupant les matèries que consideren més apropiades per oferir a l'alumnat una impartició integrada i interdisciplinar, amb la finalitat de consolidar i reforçar els aprenentatges essencials per un desenvolupament adequat de les COMPETÈNCIES ESPECÍFIQUES de l'ESO i l'assoliment del PERFIL DE SALIDA de l'alumnat, motivar a l'alumnat cap a aprenentatges actius, promoure estratègies que faciliten el TREBALL EN EQUIP i promoure la CODOCÈNCIA del professorat de les diferents matèries.
L'ALUMNAT DE 4T CURS HA DE CURSAR LES MATÈRIES COMUNS SEGÜENTS:
Educació en Valors Cívics i Ètics
Educació Física
Geografia i Història
Valencià: Llengua i Literatura
Llengua Estrangera
Matemàtiques A o Matemàtiques B, segons l'elecció de l'estudiant.
A MÉS A MÉS, L'ALUMNAT DE 4T CURS HA DE CURSAR 3 MATÈRIES D'OPCIÓ A TRIAR ENTRE LES SEGÜENTS:
Biologia i Geologia
Digitalització
Economia i Empreniment
Expressió Artística
Física i Química
Formació i Orientació Personal i Professional
Llatí
Música
Segona Llengua Estrangera
Tecnologia
Els centres poden establir agrupacions de les matèries d'opció orientades a les diferents modalitats de Batxillerat i als camps de la Formació Professional, fomentant la presència equilibrada de tots dos gèneres en les diferents branques d'estudi.
L'ALUMNAT DE 4T CURS HA DE CURSAR UNA MATÈRIA OPTATIVA. L'OFERTA DE MATÈRIES OPTATIVES PER PART DEL CENTRE S'HA D'AJUSTAR AL CATÀLEG SEGÜENT:
Arts Escèniques
Competència Comunicativa Oral en Primera Llengua Estrangera
Filosofia
Projectes Interdisciplinaris
Segona Llengua Estrangera
Tallers d'Aprofundiment
Tallers de Reforç
Amb la LOMLOE es recuperen els programes de DIVERSIFICACIÓ CURRICULAR (per a 3r i 4t) previstos per a l'alumnat que s'estime que pot beneficiar-se d'una metodologia específica per a la consecució del títol de GESO.
Així mateix, els equips docents podran proposar que l'alumnat, el perfil acadèmic del qual així ho aconselle, s'incorpore a un CFGB, que garantirà als que ho cursen l'adquisició de les competències de l'ESO en un entorn vinculat al món professional, així com l'obtenció del títol de Tècnic Bàsic del cicle que cursen.
Per a què serveix l'ESO?
FORMACIÓ DE PERSONES ADULTES
Organització de la Formació de les Persones Adultes en la Comunitat Valenciana:
Les persones adultes es podran incorporar a la formació bàsica de persones adultes a partir de l'any natural en què es complixen 18 anys d'edat (o amb 16 anys si disposen d'un contracte de treball).
Per poder accedir als cursos de preparació de proves lliures (GESO, accés a cicles d'FP, accés a la Universitat, etc.), hauran de tindre l'edat requerida en la normativa vigent.
En el següent enllaç teniu detallats els diferents programes que s'oferten:
FORMACIÓ PROFESSIONAL
BATXILLERAT
ADMISSIÓ I MATRÍCULA EN BATXILLERAT I FP
PAU
ENSENYAMENTS DE RÈGIM ESPECIAL (ERE)
CEEDCV
Educació a distància: El CEED (Centre Específic d'Educació a Distància) és l'únic centre públic i gratuït de la Comunitat Valenciana amb una oferta completa d'estudis a distància per a persones adultes com:
Títol de GESO
Espanyol per a estrangers
Cursos de llengua i cultura per a l'obtenció de la nacionalitat espanyola
Cursos de competència comunicativa en llengües estrangeres
Preparació per a les proves d'accés a cicles formatius de grau mitjà i superior
Preparació per a les proves d'accés a la universitat per a majors de 25 i 45 anys.
Preparació per a les proves de certificació de Valencià (JQCV)
GRAUS UNIVERSITARIS
COM ESCOLLIR UNA CARRERA?
CICLES FORMATIUS DE GB
CICLES FORMATIUS DE GM
CICLES FORMATIUS DE GS